Bijna 75% van alle sportblessures komen voor aan de benen en voeten. Een voet blessure komt met name voor bij wandelaars, hardlopers, voetballers en beoefenaars van sporten die veel springen. Belangrijke oorzaken voor het ontstaan van sportblessures aan de voet zijn slechte schoenen, een verkeerde stand van de voeten, voetafwijkingen als platvoeten, holle voeten, te veel inspanning of verkeerd neerkomen.

Ook huid- en nagelproblemen komen vaker voor bij sporters. Bijvoorbeeld ingroeiende nagels, blauwe nagels, loslatende nagels, maar ook overmatige eeltvorming en blaren komen veelvuldig voor. Hier ligt een belangrijke rol voor de sportpedicure: het behandelen van specifieke sport gerelateerde huid- en nagelproblemen ligt direct binnen het competentiegebied van deze professional.

De pedicure die werkzaam is in de sport kan preventief veel betekenen voor sporters: naast huid- en nagelzorg kunnen een goed sportschoenadvies, preventief tapen en eenvoudige adviezen over sportsokken en simpele, doch effectieve preventieve voetoefeningen onderdeel zijn van de behandeling door een gespecialiseerde (sport)pedicure. Daarnaast is multidisciplinaire samenwerking met bijvoorbeeld een sportfysiotherapeut of een sportpodotherapeut zeer gewenst.